Mi az autizmus

 

A fogyatékosság kategóriáin belül az autizmus egy viszonylag fiatal fogalom. 1943-ban Kanner Amerikában, 1944-ben pedig Asperger Bécsben irta le. Hazánkban a fogalom az ötvenes évek legelején ismert volt.Az autizmus az autos görög szóból származik és az autista személyek legszembetűnőbb sajátosságára utal : az önmagukba fordulásra. Az autizmus egy életen át fennálló fogyatékos állapot. Melynek főbb jellemzői a szociális kapcsolatteremtés sérülése, a kommunikáció és az elvont gondolkodás zavara. Az esetek többségében az első három életévben nyilvánul meg . Kapcsolódhat más fogyatékosságokhoz is, legfőképpen értelmi fogyatékossághoz. Az autizmusban szenvedők 75% - a értelmileg sérült. Gyakran társul epilepszia, ami legtöbbször serdülőkorban manifesztálódik. A legfrissebb kutatások szerint, valószínűleg genetikai eredetű rendellenességről van szó. Nem egy gén sérüléséből adódik, hanem többnyire valamilyen oknál fogva sérült gén kombinációjának eredményeként jön létre ez az állapot. .Tünetek mutatkozhatnak már 18 hónapos kortól is, de ez még ilyen kora életkorban biztonsággal csak nehezen mérhető és állapítható meg. Biztos diagnózis a szakemberektől is csak 3 éves kor környékén várható.

         Az autisztikus állapot, egy spektrum. A pólus egyik végén a súlyosabb /kanneri/ autisták állnak, számuk 2-4 tízezrelék, azaz 2- 4 ezer fő országosan. Az enyhébb, atípusos és aspergeri autistákkal együtt a teljes létszámuk kb. 10-25 ezrelék, azaz 10-25 ezer fő Magyarországon. Pontos felmérési adatok híján, ilyen tágak a határok. Az autizmus diagnózisa négyszer gyakoribb fiúknál, mint lányoknál.

Az autizmus okai

 

A különféle szerzők, különféle okokat tulajdonítanak.

(Pszichológiai lexikon)

1.     A nyúltagy egy részében szokatlan fejlődési rendellenesség.

2.     Kérgi sejtpusztulás, tágult agykamrák.

3.     Sejtek túlburjánzása.

4.     A serotonimszint megemelkedése a vérben.

5.     A vegetatív idegrendszerben: a légzésfrekvencia, a pulzusszám, GBR, EEG súlyos fejlődési rendellenességet jeleznek.

6.     Angela James & James Barry szerint kognitív diszfunkció következtében a tájékozódási reakció, habituáció kórosan lelassul. Az inger feldolgozása nem megfelelő: nincs megszokás – minden ingerorientációs reakciót vált ki és nem szorong a beteg.

7.     Klüger-Bucy szindróma: a temporális lobectomia után az az amygdala és a halántéklebeny kéreg alatti területein keletkező sérülés következtében kifejlődő pszichikus tünetek.

8.     Rumsey & Hamburger szerint a frontális rendszer diszfunkciója.

9.     “Törékeny X-kromoszóma” értelmi fogyatékosságot beszédfejlődési zavart eredményez. Kerüli a személy a szem kontaktust és nem szereti ha megérintik.

10. Coleman & Gillberg szerint praenatális és perinatális veszélyeztető tényezők okozzák. A kromoszóma hiba abnormális agytörzsi fejlődést, a dopaminrend- szer zavarát és néha epilepsziát okoz. Az autizmus ennek az eseményláncnak a következménye.

 

 

Az autizmus tünetei

 

 

1.     Közömbösen viselkedik.

2.     Nem játszik gyerekekkel, csak ha felnőtt erőlteti, segíti.

3.     Egyoldalú kapcsolat, a válaszra nem figyel.

4.     Felnőtt kezével jelzi szükségleteit.

5.     Szakadatlanul ugyanarról a témáról beszél.

6.     Papagájszerűen utánozza a beszédet.

7.     Bizarr viselkedés. pl. repdeső kézmozgás.

8.     Indokolatlan nevetés és sírás.

9.     Tárgyakat fogdossa, pörgeti.

10. Nem, vagy ritkán néz mások szemébe.

11. Változások ellen tiltakozik.

12. Fantáziadús szerepjáték hiánya.

13. Egyes dolgokat nagyon jól, gyakran tesz, de nem olyanokat amihez szociális érzék kell.

/ Az Angol Nemzeti Autista Szövetség plakátja alapján. /